Meer Griekenland Blog


Lefkas Griekeland


Lefkas is een Griekseiland in de Ionische zee. Lefkas behoort tot de Eptanisa en ligt voor de kust van het vaste land van Griekenland. Ten noorden van Lefkas ligt Corfu en ten zuiden liggen de eilanden Meganisi, Kefalonia en Ithaka. Het meest bergachtige eiland van de Ionische eilanden is Lefkas en de hoogste bergtop op het eiland is de Elati van de Stavrotaberg, deze is maar liefst 1.158 meter hoog. De totale oppervlakte van het eiland is 303km2. De kustlijn bedraagt 117km. Rondom Lefkas bevinden zich ook enkele kleinere eilandjes waaronder Kythros, Thilia, Skorpidi en Sparti die onbewoond zijn.

MadouriLefkas Griekeland
Madouri en Skorpios zijn in privé bezit. Madouri behoort aan de familie van Aristotelis Valaoritis, en Skorpios behoort toe aan de familie Onassis. Op beide eilanden is het absoluut verboden aan land te gaan.

Lefkas Lefkos
De naam van het eiland komt van het Griekse woord Lefkos wat wit betekent, dit komt omdat de rotsen van het eiland Lefkas wit zijn. Er zijn ook andere verhalen rondom de naam Lefkas. Sommige verhalen schrijven de naam Lefkas toe aan een jongeman, Lefkatas genoemd, die zichzelf van de rotsen wierp om aan zijn belagers te ontkomen.

Archeologische opgravingLefkas Man
Volgens de mythologie waren de eerste inwoners van Lefkas de Leleges. De vader van de Homerische held Odysseus bezette Lefkas (toen nog Niriko), waar de plaats Nidri op het eiland nog altijd naar vernoemd is. Een archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er een menselijke beschaving aanwezig was op het eiland in de Neolithische periode. Twee Duitse archeologen, Dorpfeld en Schliemann, hebben tijdens opgravingen op het terrein Choirospilia dichtbij de baai van Afteri, overblijfselen ontdekt van vuursteen, botten van dieren en scherven van vazen die tot dat tijdperk behoren. Dichtbij het dorpje Fryni, even buiten Lefkas stad, werden eveneens overblijfselen van deze Neolithische periode die deze theorie bevestigen.

#lefkas#griekeland#stavrotaberg#niriko

Permalink - Comments - Google - Rss rss icon updated @ 20 Oct 2013

Meedoen?